170 de ani de la dispariţia lui Chopin: pianista poloneză Beata Bilinska, la Sala Radio

Sensibilitate. Romantism. Poezie transformată în muzică. Iată câteva dintre noţiunile asociate cu creaţia, dar şi cu viaţa lui Chopin, marele compozitor şi pianist de origine poloneză şi franceză, devenit un portret ideal al eroului romantic. În doar 39 de ani de viaţă, Chopin şi-a dăruit toată dragostea sa pianului, pe care l-a transformat într-un instrument vedetă, împingând, prin compoziţiile sale, limitele tehnice ale instrumentului, dar şi ale interpretului, la cote neatinse până atunci. Nu a compus lucrări ample, ci mai degrabă ceea ce am numi miniaturi, în centrul cărora se află mereu pianul: balade, nocturne, valsuri, mazurci, poloneze, sonate ş.a.

Vineri, 8 noiembrie (ora 19:00), în anul în care se împlinesc 170 de ani de la trecerea în nefiinţă a muzicianului polonez, conaţionala sa, pianista Beata Bilinska, va interpreta la Sala Radio, alături de Orchestra Naţională Radio, câteva dintre creaţiile lui Chopin: Variaţiunile pe tema La ci darem la manoAndante spianato şi Marea poloneză. Seara de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia nr. 8 semnată de compozitorul ceh Antonin Dvořák. Variaţiunile pe tema Là ci darem la mano este o lucrare compusă de Chopin la doar 17 ani şi inspirată de celebra operă a lui Mozart, Don Giovanni. Importantul moment din cariera sa artistică a fost punctat de alt mare compozitor – Schumann, care, prezent la interpretarea lucrării, a declarat „Jos, pălăria, domnilor! Un geniu!”

Născută la Cracovia, Beata Bilinska şi-a desăvârşit studiile la Berlin şi în 2003 a debutat în celebra sală de concerte Carnegie Hall din New York. Pianista poloneză este deja un nume apreciat pe marile scene internaţionale. A participat la numeroase festivaluri din Polonia şi a susţinut concerte în întreaga lume : Austria, Argentina, China, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Japonia, SUA etc. Beata Bilińska a fost distinsă cu premiul al II-lea la Concursul Arthur Rubinstein in Memoriam (1993), a fost finalistă a ediţiei a 46-a a Concursului Ferruccio Busoni (1993) şi a obţinut premiul I al Concursului Rina Sala Gallo (2002). Discografia sa, cuprinzând 12 CD-uri, este deja extrem de bogată, relevând un vast repertoriu.

Evenimentul de la Sala Radio, derulat în colaborare cu Institutul Polonez Bucureşti, se va desfăşura sub bagheta dirijorului Ciprian Marinescu, director muzical, concert maestru şi solist al Harmonious Chamber Orchestra din Osaka – Japonia.

O prezenţă constantă a scenei japoneze de muzică clasică, Ciprian Marinescu a fost apreciat în postura de solist, dirijor şi interpret de muzică de cameră, în cele mai prestigioase săli de concerte din Osaka, Kyoto şi Tokyo. Botezat de familia sa după numele lui Ciprian Porumbescu, Ciprian Marinescu a început studiul muzicii la vârsta de şase ani. A fost elev al Liceului de Muzică George Enescu din Bucureşti, a studiat apoi sub îndrumarea marelui violonist Ştefan Gheorghiu şi a fost student al Conservatorului Ciprian Porumbescu, devenit astăzi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

În 1998, a devenit rezident în Japonia şi membru al Osaka Symphony Orchestra. Încurajat de fratele său în pasiunea pentru studiul unor partituri cât mai complexe şi la cererea colegilor săi japonezi, Ciprian Marinescu s-a întors la o dragoste a sa mai veche, dirijatul de orchestră. Ciprian Marinescu este invitat principal al prestigioasei Kansai Philharmonic Orchestra. Cariera sa muzicală se întinde pe două continente, turneele sale în Europa aducându-i elogiile publicului şi criticii deopotrivă.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.