Rezidența artistică mind-moving s-a încheiat. Începe pregătirea instalației performative

Ultimele două ateliere organizate în spitalele de psihiatrie partenere se vor desfășura în septembrie

La finalul lunii august, la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina s-a desfășurat rezidența artistică din cadrul proiectului mind-moving, coordonată de Alexandra Bălășoiu, în colaborare cu dans-terapeutul Loredana Larionescu și Cristina Lilienfeld, coregraf, performer și psiholog.

Alexandra Bălășoiu este performer, coregraf și coordonator al activității Indie Box, construind în ultimii ani mai multe proiecte ce pun accentul pe proces și pe relația cu mediul din care se nasc. 

Cei 7 artiști care au participat în cadrul Rezidenței (performerii Cătălin Munteanu, Cătălin Diaconu, Diana Spiridon; muzicienii Stina Moltu, Denis Bolborea, Paolo Profeti; fotograful Florin Dumitru), au fost cazați pe parcursul acesteia chiar în spitalul Voila timp de o săptămână, având ca principal obiectiv imersarea în atmosfera spitalului pentru a da formă artistică trăirilor personale și reflecțiilor asupra relațiilor complexe dintre minte, corp si societate. Experiența rezidenței artistice va fi baza pregătirii expoziției performative care va fi lansată în noiembrie la București, respectiv decembrie în Norvegia. 

„Ultima săptămâna din vară am petrecut-o alături de un grup extraordinar de artiști care știu să facă ‘de toate’ în așa fel încât dansul, muzica, fotografia, terapia s-au amestecat în moduri nebănuite. În întâlnirile noastre cu pacienții am descoperit oameni cu adevărat speciali și am ascultat povești de viață încercând să oglindim și să conținem priviri pătrunzătoare și corpuri agitate, dincolo de diagnostice și etichete, în așa fel încât să înțelegem cu adevărat, atât cât avem puterea. Am înțeles cât de important este mediul, comunitatea și rețeaua socială în tot ceea ce înseamnă sănătate psihică și cum singurătatea, izolarea care vin la pachet cu traume, pot împinge pe oricine dincolo de limita sănătății. Am văzut cu ochii noștri nevoia de contact atât de intensă și cât de importantă este exprimarea artistică prin orice mijloace pentru menținerea unui echilibru.”

Cristina Lilienfeld.

Performerii Cătălin Munteanu, Cătălin Diaconu și Diana Spiridon au fost selectați pentru participarea în cadrul programului mind-moving în urma unui casting desfășurat mai devreme anul acesta, iar Stina Moltu în urma unui open-call organizat alături de partenerul din Norvegia, NOPA. Stina face parte din DNA? AND?, un grup muzical de improvizație în cadrul căruia copii cu nevoi speciale cântă, explorează și creează alături de muzicieni profesioniști. 

„Zilele petrecute la spital, în cadrul rezidenței, s-au transformat, pe măsură ce treceau, mai degrabă într-o stare de a fi, decât orice altceva. Am simțit profund amprenta oamenilor pe care i-am cunoscut și cu care am trăit alături în acea săptămână. E o amprentă care amestecă această experiență cu tot ceea ce am mai trăit anterior, dând în interiorul meu naștere unor noi nuanțe. Săptămâna aceasta a șlefuit lentila prin care privesc oamenii: cu compasiune și prețuire necondiționate.” 

Stina Moltu.

Începând cu luna aceasta cei 7 artiști vor începe pregătirea efectivă a instalației performative. Tot în septembrie vor avea loc și ultimele două ateliere organizate în cadrul celor două spitale de psihiatrie care au făcut parte din program – Voila (Câmpina) și Bălăceanca (București). În total, în cadrul mind-moving, au fost organizate, începând din luna martie, 48 de ateliere de terapie prin dans, pictură și fotografie. 

Tot ca parte a programului, la spitalul de psihiatrie din Câmpina s-au desfășurat în august două spectacole de dans contemporan cu muzica live, bazate pe experiențele anterioare Indie Box, adaptate pentru pacienți. Unul dintre ele a fost inspirat de practicile riTM – proiect de improvizație muzică-dans, iar celălalt s-a bazat pe cercetarea de la filmul de dans [ship of fools], o producție din 2021 a Indie Box. Impactul pozitiv asupra pacienților a putut fi observat după doar 30 de minute de spectacol, aceștia oferind un feedback entuziasmat echipei prezente. „Am primit cu bucurie mulțumirile lor, aprecierile privind munca noastră și mărturisirile despre cum evenimentul i-a făcut să uite pentru o clipă de probleme, să se relaxeze și să se bucure de seară.”, a completat Alexandra Bălășoiu.

Aceste spectacole vor fi organizate în această toamnă și în cadrul spitalului de psihiatrie Bălăceanca. Mai multe detalii despre ele, precum și despre instalația performativă aflată în pregătire, vor fi anunțate în curând.


mind-moving este un proiect inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA –  Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL.

Parteneri de implementare: Spitalul Voila din Câmpina, Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca, Rezidența9.

mind-moving este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.  Proiectul are o valoare nerambursabilă de 969072 lei (197012,33 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 15 luni.


Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.


Indie Box s-a născut în 2016 și este o inițiativă a performerilor Alexandra Bălășoiu și Denis Bolborea care își propun să creeze o serie de proiecte menite să crească gradul de conștientizare și independență a publicului larg în raport cu modelele și ideile preconcepute ale societății contemporane. Activitatea sa gravitează în jurul artelor performative, având ca principale pârghii dansul contemporan și muzica creată live prin voce, beatbox, looping și field recording. Portofoliul Indie Box reunește performance-uri și concerte, destinate deopotrivă spațiilor convenționale și spațiului public, precum și un film de dans .Lucrează artistic în relație cu sănătatea mentală și explorează relații diverse între generații, propunând ateliere, spectacole și procese de lucru pentru grupuri mixte de adulți și copii. În 2021, a susținut o serie de rezidențe artistice destinate exclusiv mamelor care a dat naștere instalației performative moving [m]others – un format hibrid adresat tuturor vârstelor.


Parteneri media: Radio TĂNĂNANA, Radio România Cultural, Libertatea, Observator Cultural, Psychologies, IQAds, Mindcraft Stories, Scena9, VICE, #DeMilioane.

Mai multe pe:

https://indiebox.ro/ | FB: indieboxprojects | Instagram: @indieboxprojects

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.