ASOP București – AgoraVerde: Eveniment dedicat dezvoltării înverzirii urbane și gestionării durabile a spațiilor verzi din România

În perioada 31 martie-1 aprilie, AsoP București a organizat un eveniment cu tema „AgoraVerde”, un eveniment dedicat dezvoltării înverzirii urbane și gestionării durabile a spațiilor verzi din România, care s-a bucurat de un real succes și a adus împreună peste 140 de participanți. Scopul principal al evenimentului a fost stimularea dialogului între autoritățile publice, experți și comunități, pentru a încuraja dezvoltarea unor soluții inovative în vederea înverzirii orașelor și a gestionării eficiente a spațiilor verzi.

Tema centrală a discuțiilor a fost posibilitatea de a replica demersul „Registrul Verde” în alte comunități din România. Astfel, au fost abordate diferite modalități de implementare a acestuia, fie prin acțiuni similare în care comunitatea începe să strângă date pentru Registrul Verde, fie prin inițiative în care administrația publică dezvoltă Registrul Verde de la zero, fie prin acțiuni hibride în care datele deja strânse de comunități sunt integrate într-un context tehnic și instituțional nou. De exemplu, pentru Municipiul București, datele colectate prin aplicația utilizată în cadrul proiectului ”Registru Verde pentru Parcul Kiseleff” pot fi introduse într-un alt instrument similar bazat pe GIS.

Printre participanți s-au numărat și reprezentanți ai unor orașe din România care au beneficiat de burse pentru a participa la acest eveniment, precum Slatina, Aiud, Sibiu și Bistrița. De asemenea, au fost prezente autorități publice din mai multe localități din România, printre care Primăria Municipiului Oradea, Primăria Municipiului Câmpulung, dar și instituții publice din București, cum ar fi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București, Primăria Sectorului 1 și Administrația Domeniului Public Sector 6.

Un aspect important al evenimentului a fost și prezența studenților peisagiști din centrele universitare majore din România, respectiv București, Iași și Cluj-Napoca, care au avut ocazia să participe activ la discuțiile tehnice și să contribuie la propunerea unor soluții inovative pentru gestionarea spațiilor verzi din orașele românești.

„AgoraVerde” s-a dovedit a fi un punct de întâlnire important pentru toți cei care doresc să contribuie la transformarea orașelor românești într-un mediu mai verde, mai sănătos și mai sustenabil. Discuțiile și schimbul de bune practici au avut un impact semnificativ asupra celor implicați, iar ideile generate în cadrul evenimentului vor ghida implementarea unor soluții concrete pentru dezvoltarea și gestionarea spațiilor verzi în comunitățile românești.

AsoP București va continua să susțină astfel de inițiative și să promoveze colaborarea între autoritățile locale, comunități și instituțiile educaționale pentru un viitor mai verde al orașelor din România.

Susține continuarea inițiativei „Registru Verde pentru Parcul Kiseleff | Registru Verde pentru România” și participă la votul comunitar!

„Registru Verde pentru Parcul Kiseleff | Registru Verde pentru România” este un proiect a generat un exemplu de bună practică pentru gestionarea sustenabilă a spațiilor verzi din România, pornind de la unul dintre cele mai îndrăgite locuri din capitală – Parcul Kiseleff, prima grădină publică a Bucureștiului. Acest proiect reprezintă un pas important pentru asigurarea protecției spațiilor verzi, iar acum el trece într-o nouă etapă. 

Continuarea proiectului AsoP București își propune să valorifice resursele umane, materiale și instrumentele dezvoltate în perioada 2024-2025 pentru a extinde impactul înverzirii urbane din România. Astfel, în perioada 2025-2027, demersul de continuitate cu tema ”Registru Verde pentru România | Inovație, educație și sustenabilitate în gestionarea spațiilor verzi” urmărește să creeze cadrul normativ și instituțional care să permită crearea competențelor necesare pentru gestionarea participativă și sustenabilă a spațiilor verzi. Proiectul de continuitate are ca obiective principale dezvoltarea Standardului Ocupațional pentru învățarea pe tot parcursul vieții pentru ocupația de Grădinar Urban și generarea de cursuri de specialitate recunoscute de statul român. Acest cadru va permite celor 3282 de primării din România și firmelor de profil să își specializeze personalul, asigurând gestionarea corectă și sustenabilă a spațiilor verzi din țara noastră. 

Este momentul ca tu, ca parte din comunitate, să contribui activ! Participă la votul nostru pe pagina de Facebook AsoP București (https://www.facebook.com/AsopBucuresti) și ajută-ne să transformăm această inițiativă într-un exemplu de succes pentru întreaga țară.

Proiectul face parte dintre inițiativele intrate în etapa finală de selecție pentru granturile de continuitate #RaiffeisenComunități, acceleratorul de ONG-uri în sustenabilitate, o inițiativă Raiffeisen Bank România, cu sprijinul Asociația pentru Relații Comunitare.

Implică-te și fii parte din schimbarea pe care o dorim cu toții pentru un mediu mai curat și mai verde!

Conferința AsoP București 2025 #AgoraVerde a fost realizată cu sprijinul #RaiffeisenComunități, #AcceleratoruldeONGuri, #RaiffeisenBank, #ARC

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.