Oana Pușcatu și István Téglás joacă într-un spectacol despre viața și moartea Mihaelei Runceanu

– spectacolul este co-scris și co-regizat de Catinca Drăgănescu și Gabriel Sandu, iar muzica este creată de Xenti Runceanu, verișorul artistei –

Încă învăluită în mister și teorii ale conspirației, moartea timpurie a uneia dintre cele mai cunoscute și apreciate cântărețe a României anilor ’80, Mihaela Runceanu, va fi subiectul unui nou spectacol de teatru produs la Apollo111. Duoul Catinca Drăgănescu – Gabriel Sandu au documentat, în ultimii 2 ani, această poveste care a marcat istoria Bucureștiului și a lumii artistice. Piesa co-scrisă de cei doi dramatizează mai multe perspective asupra vieții și morții Mihaelei Runceanu, pe fondul intervenției și cenzurii regimului comunist în cariera artiștilor din epocă. Spectacolul va fi co-regizat de cei doi, iar  rolul Mihaelei Runceanu va fi jucat de actrița Oana Pușcatu.

Oana Pușcatu a absolvit Facultatea de Teatru “I.L. Caragiale” București în anul 2014 și este actriță a Teatrului Mic din București. Joacă și pe scena teatrelor independente, este parte a companiei anglo-română Béznă Theatre din anul 2014. Pasionată de muzică, a început să cânte de la vârsta de 7 ani, a jucat în diferite musicaluri (“Chicago”, “Fecioarele Noastre Grabnic Ajutatoare”, “Familia Fără Zahar”,etc.), iar în prezent este solista trupei de cover-uri Avenue.

Repetițiile pentru spectacol au început în luna septembrie, în condiții de siguranță, la teatrul Apollo111 din București. Distribuția spectacolului este completată de Cristina Drăghici, Silvana Negruțiu, Vlad Galer și István Téglás, aleși în urma unui casting public la care s-au înscris peste 250 de actori. Gabi Albu semnează scenografia, iar Ana Cârlan proiecțiile video. Muzica spectacolului este creată de muzicianul Xenti Runceanu, verișorul Mihaelei Runceanu, și va include și cele mai cunoscute refrene ale acesteia. 

Despre ideea spectacolului vorbește Gabriel Sandu: 

„Și eu și Catinca Drăgănescu suntem interesați de revizitarea istoriilor artiștilor care au creat în comunism, de felul în care arta și destinele lor au fost afectate de cenzură, cât de moștenirea pe care aceștia ne-au lăsat-o. De Mihaela Runceanu sunt fascinat încă din adolescență și mi s-a părut o idee puternică să (re)construim (sau chiar să deconstruim) povestea ei, să redăm, prin teatralitate, o altă perspectivă decât cea unilaterală, a morții ei violente, cu care am fost intoxicați în media ultimilor 30 de ani. Lucrul ăsta nu se putea realiza decât printr-o documentare extinsă, care a constat în zeci de interviuri cu oameni care au cunoscut-o, prieteni, colaboratori, foști elevi, am fost la Buzău, unde l-am cunoscut pe tatăl Mihaelei, pe domnul Runceanu, am stat vreo două zile și într-un birou fără ferestre de la Judecătoria București unde am studiat dosarul crimei ei, care m-a lăsat fără cuvinte. Pentru a putea spune povestea Mihaelei aveam nevoie de distribuția ideală, de o actriță care să joace și să cânte în egală măsură de bine și de alți patru actori ludici, versatili, pe care i-am găsit în urma unui casting public și cu care suntem fericiți să lucrăm. În prezent suntem în plin proces de creație, iar această dinamică nouă atât pentru mine cât și pentru Catinca, de co-scriere și co-regie – sperăm să ofere publicului o experiență mai bogată, prin prezentarea a două unghiuri diferite asupra aceluiași subiect, unite de dezideratul nostru comun de a reda memoriei Mihaelei Runceanu ceea ce i-a fost luat: decența, intimitatea, dreptul la o reprezentare justă. Din păcate niciun spectacol sau niciun film nu-i mai poate reda viața, dar atât timp cât ne-o amintim și îi spunem povestea mai departe, ea continuă să trăiască. ”

Datele premierei oficiale, cu public, vor fi anunțate curând, în funcție de evoluția pandemiei. În prezent, teatrele din București sunt închise pentru spectatori. 

Mai multe detalii vor fi comunicate pe pagina de Facebook a Teatrului Apollo111 și pe cea de Instagram.

Fotografiile cu actorii sunt realizate de Cornel Brad.

Acest spectacol este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.