Călărie, muzică și noblețe la Karpatia Horse Show 2022. Un festival ecvestru pentru toată familia!

Karpatia Horse Show devine evenimentul hipic în care sportul ecvestru își dă întâlnire cu muzica! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei, ce va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie, Karpatia Horse Show își așteaptă spectatorii pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).

Competiția debutează vineri, 23 septembrie începând cu ora 14.00, unde pe arena principală vor avea loc Concursurile Complet Naționale (Novici, Prenovici) și Concursul Complet Internațional (1 * și 2*) la proba Dresaj, iar pe arena secundară va avea loc proba Dresaj din cadrul Concursului de Working Equitation, o disciplină nouă și mai puțin cunoscută românilor.

Începând cu ora 18.00, pe Scena Micului Trianon, încep concertele de jazz live pe Scena Micului Trainon, în fața ruinei palatului, elegant luminată! Zoom Band, apoi Luiza Zan, una dintre cele mai apreciate voci ale jazz-ului românesc, alături de membrii formației Ploiești Jazz Trio ne vor surprinde cu o selecție a celor mai îndrăgite piese jazz interpretate în manieră proprie, dar și compoziții originale. 

Sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 11.00 Concursul Complet continuă pe întreg domeniul cu proba de Cross-Country pentru călăreți și cai (Prenovici, Novici, 1* și 2*), iar în paralel, pe arena secundară, se va desfășura competiția de Working Equitation cu proba de Manevrabilitate (Stil). Mari maeștrii ai atelajelor cu doi și patru cai se vor întrece apoi la proba de maraton care își propune să testeze abilitatea concurenților de a conduce un vehicul tras de cai.

De la ora 17.30 încep demonstrațiile de Voltijă, o ramură specifică a echitației care presupune mișcări și exerciții de gimnastică și aerobic pe un cal aflat în mișcare, la pas sau la galop. Echipa clubului sportiv Equs Art Oradea va evolua în fața spectatorilor într-o demonstrație de curaj, echilibru și eleganță.

Ziua de sâmbătă se va încheia în forță pe ritmurile muzicii, pentru că începând cu ora 18: 00 membrii trupei Moonlight Breakfast, în premieră la acest eveniment, vor oferi un concert live de neuitat.

Concursul Complet se încheie duminică, 25 septembrie, cu proba Obstacole, în timp ce mari maeștrii ai atelajelor vor continua cu proba Conuri. Pe arena secundară se va desfășura ultima probă a concursului Working Equitation (viteză). La ora 16.00 va începe Concursul demonstrativ de atelaje cu patru cai, o demonstrație de forță și eleganță, în care spectatorii îl vor putea vedea pe Eduard Bartha, câștigător în 2015 al uneia dintre probele Campionatului Mondial de Atelaje.

Și această ultimă zi a ediției a VII-a a Karpatia Horse Show vine cu demonstrații ecvestre unice și acorduri de muzică live. 

La ora 13.30 pe scena Micului Trianon va avea loc un concert Alexandra Ușurelu&Band, alături de care vor evolua: Alexandru Rotaru, Cristina Răducan, Claudiu Purcarin și Bobby Stoica. 

De asemenea, la ora 15.00 publicul va putea asista la un elegant moment de Doma Vaquera, prezentat de Singureni Manor prin David Guerrero Garcia, dresor și instructor profesionist cu o vastă experiență în diverse discipline ecvestre.

Competiția se încheie la ora 17:30 cu premierea câștigătorilor Concursului Complet Național și Internațional și a concursului Working Equitation. 

Cele mai inspirate ținute ale celor din public vor fi premiate de Singureni Manor cu trei premii excepționale: un weekend la prestigiosul retreat ecvestru și două abonamente cu cate 10 lecții de echitație.

Automobile Morgan, dar și alte mașini de colecție rare și spectaculoase vor fi prezente pe Domeniul Cantacuzino, la parada eleganței ce va încununa finalul evenimentului ecvestru.

“Anul acesta, avem un excepțional comentator din Marea Britanie, Spencer Sturmey care în urmă cu o lună a comentat Campionatul Mondial de Dresaj ce a avut loc în Herning, Danemarca, dar și arbitrii din Japonia, Marea Britanie, Suedia și Venezuela. Vom promova discipline ecvestre spectaculoase, dar mai puțin cunoscute publicului din România, printre care Voltijă – reprezentanții unui club de elită din Oradea vor veni special pentru Karpatia Horse Show, precum și atelajele cu doi și patru cai, disciplină ecvestră la care România excelează! Cei care debutează în Concursul Complet vor putea participa la un stagiu de pregătire pe Domeniul Cantacuzino cu Spencer Sturmey, reputat călăreț de 4*, înainte de eveniment!”

Mihnea Vîrgolici, directorul evenimentului Karpatia Horse Show.

“Am avut norocul să întâlnim un om pasionat de cai, Mihnea Vîrgolici care ne-a pus în legătură cu Federația Internațională Ecvestră care a rămas impresionată de măreția Domeniului Cantacuzino. Nu puteam găsi o activitate mai nobilă și mai potrivită pentru acest loc pe care stră-stră bunicul meu, Gheorghe Grigore Cantacuzino și l-a dorit elegant și estetic. Și Concursul Complet de Echitație întrunește toate aceste calități. Anul acesta, Karpatia Horse Show este un festival în adevăratul sens al cuvântului”

Irina Bossy-Ghica, descendenta familiei Cantacuzino care a construit Domeniului Cantacuzino din Florești (Prahova).

În afara concursului ecvestru, evenimentul invită la o evadare completă din cotidian pentru prieteni și întreaga familie, la doar o oră distanță de București și Brașov. Adulții și copiii vor avea la dispoziție numeroase activități: ateliere creative, zone de agrement ecvestru, Aventura Park, tiroliană, tras cu arcul, plimbări cu biciclete electrice, vizite ghidate pe Domeniul Cantacuzino, shopping inspirat de lumea echitației, Food&Drinks cu o zonă Gourmet.

Ca noutate exclusivă, anul acesta iubitorii de natură și evadări din cotidian pot campa pe Domeniul Cantacuzino, chiar lângă liziera pădurii. 

Pentru programul evenimentului accesați Program Karpatia Horse Show

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate de pe site-ul evenimentului – Bilete – Karpatia Horse Show– și de la punctele de vânzare bilete.ro 

În zilele de desfășurare ale evenimentului, bilete valabile pentru o singură zi se pot achiziționa și la punctele de acces din incinta Domeniului Cantacuzino – Florești, la prețul de 75 lei pentru un adult și 40 lei pentru un copil.

Mai multe detalii şi imagini de la ediţiile anterioare și informații despre ediția din acest an gășiţi pe paginile oficiale:

Website: Karpatia Horse Show

Facebook: Karpatia Horse Show

Instagram: Karpatia Horse Show (@karpatiahorseshow)
YouTube: Karpatia Horse Show

Pentru a intră în atmosfera Karpatia Horse Show, vă invităm să urmăriţi filmul de promovare al ediției 2022 aici

Concurs Complet – Proba de Dresaj În cadrul probei de Dresaj a Concursului Complet fiecare pas și mișcare a calului și călărețului sunt atent cântărite de echipa de arbitri, iar accentul este pus pe controlul calului. Coamele cailor sunt împletite, călăreții poartă mănuși, jobene și o vestimentație impusă de regulament. Cuplul călăreț-cal trebuie să execute o serie de mișcări obligatorii, primind note de la 1 la 10. Criteriile constau în acuratețea mișcărilor, echilibru, suplețe, grad de cooperare al calului, viteză de reacție, fluiditatea și precizia execuției, corelarea mișcărilor la pas, trap, galop, opriri la comandă, atenția și încrederea acordată călărețului, cât și reacția calului la execuția comenzilor. Se notează de asemenea corectitudinea poziției, claritatea comenzilor către cal. Se notează și armonia generală a cuplului călăreț-cal.

Concurs Complet – Proba de Cross Country stârnește cele mai mari emoții din concurs, întrucât obstacolele masive sunt așezate pe un teren variat, ceea ce sporește gradul de risc. Se vor execută sărituri peste bușteni, șanțuri, tufișuri și alte obstacole naturale. Caii vor galopa prin apă și vor sări în bazinul în formă de cruce din fața palatului. Un alt obstacol spectaculos a fost amenajat între doi stâlpi de înaltă tensiune, dezafectați. În cadrul probei de Cross Country calul trebuie să parcurgă o distanță mare cu viteză crescută, aproape dublă față de cea pentru sărituri obstacole. În funcție de dificultatea clasei, timpul optim pentru parcurgerea traseului este de 6-10 minute, iar distanța traseului variază între 900 m și 6.000 m, în funcție de categoria la care se concurează.

Concurs Complet – Proba de Obstacole – În cadrul probei de Obstacole se testează abilitățile tehnice de a conduce calul, de a sări, atât ale călărețului, cât și ale calului, inclusiv suplețea și condiția fizică a acestora. Se penalizează depășirea timpului, refuzul de a sări și căzăturile. Pentru a se considera că a terminat concursul, cuplul călăreț-cal trebuie să parcurgă integral toate cele trei probe, iar câștigător este cuplul călăreț-cal care, după toate cele trei probe de concurs, a acumulat cele mai puține puncte de penalizare în timpul cel mai bun.

Disciplina Working Equitation a fost creată ca o suită de probe interdependente și corelate reciproc, atât pentru călăreții începători, cât și pentru cei care dețin cunoștințe temeinice, având probe de Dresaj, Manevrabilitate (Stil) și Viteză.

Proba de Atelaje este recunoscută de Federația Ecvestră Internațională (FEI) din 1970. În ultimii ani, România s-a poziționat în primele zece țări în lume la competițiile de atelaje cu doi cai. 

În cadrul probei Atelaje Conuri concurenții își arată dexteritatea de a mâna caii în interiorul unui parcurs complex jalonat cu conuri deasupra cărora se afla o bilă ce nu trebuie răsturnată. Proba se desfășoară contra cronometru, iar curbele care se succed la distanțe inegale pun la încercare priceperea driverului. La această probă, atât driver-ul, cât și secundul sunt îmbrăcați foarte elegant. Cea de-a doua proba la atelaje trase de doi și patru cai este cea de viteză.


Voltija este un sport ecvestru care necesită abilități de coordonare, echilibru și ritm, la o înălțime considerabil, precum și o corelarea unică dintre mişcarea calului şi a călăreţului. Sportul impresionează prin precizie în execuție, dar și prin gradul de dificultate și de risc la care se expun sportivii. Dresajul cailor presupune un adevărat parteneriat cu aceștia.


Doma Vaquera
este un exercițiu de călărie tradițional din Spania. A apărut cu secole în urmă la fermierii care trebuiau să-și dreseze caii pentru a putea controla turmele de vite. Caii, rasa Andaluz excelează la galop și la pas. Mișcările conțin diagonale, piruete, starturi rapide și opriri în galop. Călărețul își folosește greutatea și coapsele, frâul jucând aici doar un rol secundar. Rapiditatea și agilitatea calului sunt esențiale. Doma Vaquera a devenit disciplină de competiție în 1978.


Karpatia Horse Show, Ediția a VII-a este un eveniment organizat de: Asociația Ecvestră a Domeniul Cantacuzino, Domeniul Cantacuzino și Rumor Consult în parteneriat cu Federația Ecvestră Internațională și Federația Ecvestră Română.

Parteneri principali: Pluriva, ENGIE România, AQUA Carpatica, Domeniile Sâmbureșți, Michelin, Gonzales Groupe, Glamour Floors, Martini, Metaxa, The Botanist, Zetea.

Parteneri: MSL Logistics, Simar Industrial și Simar SA.

Parteneri Scena Micul Trianon: Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, Stage Media Expert 

Parteneri media: Magic FM, Adevărul, Dilema Veche, Historia, Newsweek, Business Review, Wall-Street, Start-up, Financial Intelligence, Transilvania Business, IQads, Smark, Grupul Observatorul PH, 9Am, Alist, Kudika, Garbo, Urban, TukTuk , Qbebe, Suntparinte, Clopoțel.ro, drovie.ro 

Credit foto: Ștefan Stoica

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.