Ce preţ pui pe sănătatea ta ?

De ceva zile cred că aţi apucat să vedeţi pe ici pe colo articole legate de reactualizarea listei de medicamente necesare celor care suferă mai mult decât voi când vine maşina plină în staţie sau când staţi şi de două ori la semafor. Până acum nu am fost un străin al sistemului de sănătate atât public cât şi privat. Şi pe mine mă enervează faptul că lunar mi se opresc o căruţă de bani pentru sănătate şi unele categorii care nu cotizează, beneficiază de tratament gratuit. Dar deh, suntem oameni şi trebuie să ne iubim semenii. No comment.

Când vine vorba de medicamente care să fie incluse pe listele celor compensate sau măcar acceptate pentru piaţa românească … lucrurile se schimbă. Şi se schimbă drastic. Evident că fiecare dintre noi vrea să aibă acces la medicamente de ultimă generaţie, mult îmbunătăţite sau care vin să corecteze unele efecte secundare ale celor existente. Poate că şi eu aştept o inovaţie în lumea medicală care să corecteze anumite lucruri sau să amelioreze anumite aspecte pe care medicamentele prezente pe piaţa românească … una repară şi alta strică. Nu am să povestesc mai mult pe această temă ci am să mă limitez în a susţine așa, din gură și din taste, demersul celor de la Alianţa Pacienţilor Cronici din România. Nu ştiu care sunt toate dedesubturile acţiunii lor … dar nici nu vreau să fiu de partea celor care se mulţumesc cu gândul că … oricum, mai devreme sau mai târziu mor, la ce să ne mai chinuim să cheltuim bani cu ei. S-au cei care încă merg pe principiul … lasă că merge aşa cum a mers până acum. NU. Nu merge aşa. Ar fi mers în alte vremuri. În 2013 lucrurile merg altfel. Ştiu că nu am nici o putere de decizie şi nu pot să controlez această listă de medicamente neactualizată (din câte am înţeles) din 2008, dar pot să nu tac când mă gândesc prin ce au trecut unele persoane dragi mie.

Deci … de fiecare dată când voi avea ocazia … NU am să tac când va veni vorba despre sănătate şi sistemul medical. Asta si pentru că la medicii tineri, mai tineri decât mine, care … au exersat medicina pe mine (la modul cât se poate de serios) am văzut dorinţa şi plăcerea de a fi medic. Cu timpul însă este prost înţeleasă (la noi). În afară … este altceva.

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.