Cercetarea multidisciplinară „Valențele curativ-performative ale atingerii – Rezidență artistică” se adresează publicului neurotipic și neurodivers
|Un nou proiect al Asociației Entuziart continuă demersurile anterioare de intervenții artistice și terapeutice în comunități fragile, aducând de această dată în prim-plan potențialul curativ și creativ al atingerii. După o perioadă de cercetare, schimb de practici și formare profesională cu traineri internaționali, echipa multidisciplinară adunată în jurul proiectului deschide ușile către publicul larg, familiile cu copii special, îngrijitorii, terapeuții și profesorii lor, într-o prezentare deschisă la Centrul Național al Dansului București, organizată în data de 27 august, de la ora 18:00.
Atingerea este fundamentală pentru experiența umană, fiind o componentă esențială a dezvoltării socio-emoționale, fizice, cognitive și neurologice în copilărie și în adolescență, cât și o formă importantă de comunicare nonverbală pe tot parcursul vieții. Atingerea este o metodă puternică de a ușura și reduce suferința celorlalți, este importantă pentru sprijinul social și are un impact pozitiv asupra sănătății mintale. Atingerea interpersonală este asociată cu o calitate mai bună a vieții, cu îngrijirea, confortul și compasiunea.
„Valențele curativ-performative ale atingerii – Rezidență artistică” este un proiect care și-a propus să aprofundeze tema atingerii, atât dintr-o perspectivă teoretică, cât și experiențială, prin intermediul mai multor metode corporale și printr-un dialog între metodologiile diverselor discipline în care activează echipa de proiect. 13 specialiști din dans contemporan, dans-terapie, art-terapie, terapie cranio-sacrală, terapie amniotică și realitate virtuală (Valentina de Piante, Cristina Lilienfeld, Alexandra Bălășoiu, Alexandra Cucu, Cătălin Diaconu, Loredana Larionescu, Loredana Pătrășcoiu, Octavia Roman, Anca Ghearasamescu, Oana Dorneanu, Crina Petrescu, Ana Dumitrașcu, Cristina Julietta Mayer, Konrad Mihat) s-au întâlnit în spațiile unor școli speciale, spitale de psihiatrie și centre de asistență socială pentru a pune bazele unui teritoriu comun de înțelegere și susținere a persoanelor neurodiverse. Aceștia au parcurs două stagii de formare cu experți internaționali în discipline somatice aflate încă în stadiul de pionierat.
Printre facilitatorii internaționali din proiect se numără Thomas Greil (inițiatorul proiectului „Making Connections – The somatic approach to the care relationship” destinat familiilor, îngrijitorilor și profesioniștilor din domeniul reabilitării) alături de cercetătoarea de filosofii și practici somatice Carla Bottiglieri, ambii specialiști și formatori în educația mișcării. Aceștia au pus în practică tehnici de lucru adaptate pentru persoane cu nevoi speciale, ce se caracterizează printr-o abordare blândă, non-intruzivă, menită să întâmpine globalitatea persoanei într-un proces care implică părinții, membrii familiei și îngrijitorii. De asemenea, Lorenzo Tosti de la Sementera Amnio din Perugia, Italia a oferit o introducere în terapia amniotică – o nouă intervenție de grup care implică corpul și psihicul și are ca scopuri întărirea încrederii în sine a participanților și îmbogățirea calității vieții, a bunăstării și a relațiilor lor sociale.
Echipa a derulat 30 de intervenții creativ-expresive pentru publicul vulnerabil din 5 instituții partenere, urmărind îmbunătățirea calității vieții persoanelor de orice vârstă cu dizabilități psihice și motorii: art terapie de grup pentru copii, art terapie de grup pentru adulți, terapie somatică, ateliere de muzică în grup. Practicienii din proiect s-au deplasat în centrele DGASPC din București, în Școala Profesională Specială “Sf Nicolae” din București și în spitalele de psihiatrie partenere. Ultima intervenție a avut loc la Spitalul de psihiatrie Voila din Câmpina, unde au avut loc diverse activități precum: ateliere de art-terapie pentru adulți, ateliere de art-terapie pentru adolescenți și ședințe de relaxare destinate cadrelor medicale.
„În art-terapie, contactul cu materiale creative le permite pacienților să își exprime emoțiile într-un mod tangibil, să le dea o formă simbolică. Această interacțiune nu este doar creativă, ci și un proces de eliberare, auto-descoperire și vindecare. Când vorbim despre beneficiile atingerii, ne referim și la atingerile ce pot aduce vindecare într-un mod subtil, la atingeri prin priviri și prin cuvinte blânde. Aceste forme subtile de contact pot avea un impact profund, oferind sprijin emoțional într-un mod delicat și puternic. Astfel, fie că este vorba de o vorbă de încurajare sau de contactul cu materialele de art-terapie, toate acestea au puterea de a aduce alinare și de a oferi tinerilor stabilitate în călătoria lor spre vindecare. Ne propunem, printr-o abordare empatică, să le redăm speranța în viitor și încrederea în sine.” spune Oana Dorneanu, psihoterapeut, art-terapeut, cofondator Entuziart.
Pe 27 august, la Centrul Național al Dansului București, sub coordonarea coregrafilor din rezidență, echipa multidisciplinară a proiectului propune o incursiune într-un mod sensibil de raportare la sine, la celălalt și la lume. Funcționând ca un sistem de educație alternativ, în care atingerea are un rol central în dezvoltarea cunoașterii, ”Polifonia gesturilor” aduce o privire sensibilă asupra diversității, inversând curgerea moștenită a relațiilor de învățare unidirecționale. Lăsăm spațiu individului, fie el copil special sau adult neurodivergent, să ne devină ghid al îngrijirii sale, să ne conducă spre un tărâm pe care doar el îl poate cunoaște. Ne detașăm treptat de ideea că noi suntem cei care știm și lăsăm astfel loc unor noi limbaje și metode de comunicare să ia naștere.
Fiecare participant va fi ghidat către o redecoperire a propriei experiențe tactile, care se extinde dincolo de piele și cuprinde simțul haptic, funcția tonică, fascia, privirea. Trezim inteligența corporală și o integrăm cu cea cognitivă, parcugând împreună un drum de reeducare a atingerii.
Echipa proiectului visează la o rețea extinsă prin care instituțiile și universitățile împreună cu asociațiile active în domeniu, să împărtășească cunoaștere dând valoare experienței interioare a fiecărei individ și totodată oferind instrumente prețioase pentru a valorifica în colectivitate creativitatea fiecăruia.
Parteneri: Școala Profesională Specială „Sf. Nicolae”, Spitalul de psihiatrie Voila – Câmpina, Spitalul de psihiatrie „Eftimie Diamandescu” Bălăceanca, DGASPC București, Universitatea București, Centrul Național al Dansului București (CNDB).
Parteneri media: Radio România Cultural, LIFE.ro, Palindrom, Happ.ro, Ziarul Metropolis, Bookhub, Revista Golan, Iscoada, Semne Bune, Litera 9, cult-ura, Spotmedia, PRwave, Kudika, Garbo, Fashion Premium Magazine, AIVI Media Hub.
Proiectul este co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului său de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Despre Asociaţia Entuziart
Asociația Entuziart este o organizaţie non-profit a cărei misiune este promovarea şi sprijinirea persoanelor de orice vârstă şi cu orice tip de abilităţi, prin activităţi creative, artistice, art-terapie, dans-terapie, muzico-terapie, foto-terapie, psihoterapie cu valenţe recreative, de socializare, educative şi terapeutice, precum şi promovarea art-terapiei în România.
A fost creată de psihoterapeuţi cu dublă specializare în art-terapie: Oana Dorneanu – formare de lungă durată oferită sub supervizarea Institutului de Art Terapie din Viena, respectiv dans-terapie: Loredana Larionescu – formare continuă şi supervizare cu specialişti din Marea Britanie, Italia, Franţa.
Asociația oferă terapii expresiv-creative persoanelor din zone defavorizate și colaborează cu spitale de psihiatrie în vederea promovării acestui tip de terapii. De asemenea, Asociația colaborează cu Universitatea Bucuresti pentru oferirea contextelor de practica studenților din Facultatea de Psihologie.
Detalii despre asociaţie şi despre proiect: www.arterapie.com.
Pagina de Facebook a Asociaţiei Entuziart: https://www.facebook.com/ArterapieAtelier/