Despre tenis … cu drag

Aproape toate lucrurile frumoase care ţi se pot întâmpla în viaţă pornesc din copilărie. Din perioada în care ai multă energie, mult timp dar nici un ban. Pe urmă ajungi ceva mai mare şi încă mai ai energie, câştigi acei bani pe care nu îi aveai când erai mai tânăr dar timpul este în găleată. Undeva între aceste etape este cel mai bine. Fiecare dintre noi îşi stabileşte acea linie de mijloc în care să găsească un echilibru astfel încât să împace pe toată lumea.

Eu mi-am ales două domenii de care sper să mă ţin atât cât îmi vor permite balamalele. Să ajung să văd, să trăiesc, să gust şi să experimentez cât mai multe lucruri din locuri cât mai frumoase şi … să joc tenis. Din pleiada de sporturi pe care le-am încercat în copilărie … tenisul a ajuns să fie cel mai apropiat de ceea ce sunt eu acum. Nu neg faptul că în cele 24 de ore înainte de bacalaureat eram pe un teren de basket. Singur pentru că afară ploua. Am trăit una din cele mai interesante experienţe din viaţă atunci. Să joci basket pe o ploaie caldă de vară. De vis. Din acel moment am ajuns din ce în ce mai greu pe un teren de basket. A fost frumos. A urmat o bună perioadă în care am mers pe bicicletă. Mult. Destul de mult încât să schimb aproape tot la bicicletă. Ce a rămas neschimbat la bătrâna bicicletă este cadrul. Acum … se odihneşte prin beci şi aşteaptă ca Domnul T să facă primii metri pe o bicicletă.

De ce mi-e drag tenisul

Nu pot să spun că sunt foarte norocos dar … am reuşit cumva să gust din fiecare. Cea mai buna explicaţie pe care o pot găsi acum, pentru că nu mai am de unde să aflu de la 18 ani, este că ai mei nu au vrut să mă vadă bătând bărbunca pe lângă bloc. Aşa că fie trăgeam vaca de coadă … fie eram pe un teren undeva în încercarea de a-mi descoperii talentele ascunse. S-au legat multe … dar performanţa cere sacrificii. La acea vreme nu am fost dispus să sacrific ceva, aşa că m-am ales cu experienţe frumoase din care am învăţat cum să ţin corect o rachetă în mână, cum să lovesc o mingie, cum să te pregăteşti, cum să te aşezi pe teren, cum să nu îţi lipeşti ochii de mingie şi în timp să fi atent mai mult la poziţia adversarului în teren. Undeva pe aici eu m-am oprit. Dar pasiunea pentru tenis s-a păstrat. Mai am şi acum fileul într-o geantă, iar mingiile uzate sunt perfecte pentru Domnul T.

Pe vremea când mâncam zgura pe pâine … îl admiram pe Michael Chang. Nu îmi venea să cred cum un tip atât de mititel poate să pleznească nişte mingi atât de interesante peste fileu. Cu siguranţă au fost alţi jucători mult mai buni decât el … curtaţi de branduri cu renume la acea vreme, dar voinţa şi încăpăţânarea micuţului … m-a atras mai mult. Ca să înţeleg mai bine acest sport îmi aduc aminte că ajungeam chiar mai devreme la terenuri pentru a prinde câteva mingi peste fileu doar eu cu antrenorul. Evident că mingiile nu erau gratis. Trebuia să ajut la pregătirea terenurilor pentru joc. Aşa am ajuns să fiu cel propus pentru câteva turnee de juniori. Nu am strălucit dar măcar am încercat şi am jucat tenis. Cel mai important aspect din toată această experienţă este atitudinea şi mentalul. Am văzut şi vedem chiar şi în ziua de astăzi rachete rupte, nervi şi reacţii nesportive pe un teren de tenis. Mai puţine decât în fotbal … dar sunt. Cine reuşeşte să îşi stăpânească piticii … poate întoarce orice meci. Părerea mea. Oricum … după o vârstă începi să realizezi că nu mai ai cum să prinzi trenul către performanţă şi … nu mai ai ce să faci decât să joci la nivel de amatori. Aşa că e bine să profiţi de fiecare ocazie care ţi se iveşte în cale, să laşi piticii deoparte şi să faci spectacol dacă nu poţi altceva. Faptul că avem în ţară mai multe terenuri de tenis decât terenuri de fotbal … este încântător. Poate peste 5-10 ani vom avea mai multe perfomante masculine. Feminine … suntem convinşi deja 🙂

În această vară mi s-a oferit ocazia să schimb câteva mingi peste fileu cu alte talente ascunse de prin 2.0 şi a fost frumos. Acum a venit rândul celor din Sibiu să arate că şi acolo se joacă tenis, dar la un alt nivel decât cel încercat de noi prin Bucuresti. Sibiu Open 2013 poate fi urmărit pe facebook dacă vă lasă şefa.

De ce să vi să urmăreşti un turneu de tenis  Ca să nu rumegăm de n-şpemii de ori aceiaşi informaţie … printre participanţii Openului Sibiu 2013 „se va afla şi italianul Filippo Volandri, unul dintre puţinii jucători din lume care au  reuşit să îi învingă pe toţi cei patru granzi ai tenisului mondial:  Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Djokovic şi Andy Murray. În tabloul principal al competiţiei se află 32 de jucători, dintre care 5 români. Lista jucătorilor îi cuprinde pe Garcia Lopez – 74 ATP, Albert Ramos – 76 ATP, ambii vicecampioni ai Cupei Davis cu echipa Spaniei, Filippo Volandri – 91 ATP, Jan Hajek, component al echipei de Cupa Davis a Cehiei, Thomas Belluci, un nume important al tenisului, aflat, înaintea unei accidentări, în TOP 20 ATP,  dar şi pe românii Adrian Ungur, campionul en-titre al competiţiei de la Sibiu, Victor Crivoi şi Florin Mergea.

Turneul Sibiu Open se va desfăşura între 21 şi 29 septembrie la Baza sportiva Pamira din Sibiu.

Accesul publicului va fi gratuit până în faza semifinalelor.

Pentru ultimele meciuri ale competiţiei  biletele vor costa 25 de lei şi includ accesul la semifinale şi la finala de dublu în ziua de sâmbătă , 28 septembrie, şi la marea finală a Sibiu Open ce va avea loc duminica,  29 septembrie” (sursa).

Ce să faci după un turneu de tenis

Cea mai bună recomandare pe care pot să o fac este să mergi cât mai des pe teren să joci şi tu. Să vezi dacă poţi să joci la fel ca marii jucători, dacă reuşeşti să returnezi peste fileu nişte mingi bine plasate, de pe fundul terenului, dacă îţi ies serviciile aşa cum vrei tu şi nu cum se nimereşte. La capitolul serve … cea mai bună recomandare este să te duci singur pe teren şi pentru o oră să dai la serve până reuşeşti să te cunoşti şi să îţi reglezi aruncările şi loviturile. Dacă vrei poţi chiar să te filmezi să vezi unde ai vrea să te corectezi. Totul ţine de perseverenţă şi echilibru.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.