Documentarul Apolonia, Apolonia este pe HBO Max!

Documentarul HBO Original Apolonia, Apolonia, regizat de Lea Glob, este disponibil pe HBO Max. Filmul urmărește viața artistei franco-daneze Apolonia Sokol pe parcusul a 13 ani, surprinzând dezvoltarea ei ca artistă și personalitatea ei unică. Documentarul este un portret intim atât al artistei, cât și al prieteniei dintre ea și regizoarea Lea Glob.

Coproducția noastră Apolonia, Apolonia, regizată de Lea Glob, explorează în mod intim parcursul de 13 ani al unei pictorițe talentate și vorbește despre importanța egalității și a reprezentării artiștilor emergenți, în special a femeilor, în timp ce se străduiesc să își croiască un spațiu pe tărâmul artistic și să își sărbătorească fiecare succes. Prin reziliența și creativitatea ei, povestea protagonistei noastre devine o reflexie a puterii transformatoare a egalității de șanse în căutarea excelenței artistice.

Hanka KastelicovaVP and Executive Producer Documentaries HBO Max.

Atunci când regizoarea daneză Lea Glob a întâlnit-o pentru prima dată pe Apolonia Sokol, în 2009, aceasta părea să ducă o viață de poveste. Talentata Apolonia s-a născut într-un teatru subteran din Paris și a crescut într-o comunitate de artiști – viața boemă supremă. La 20 de ani, a studiat la Beaux-Arts de Paris, una dintre cele mai prestigioase academii de artă din Europa.

De-a lungul anilor, Lea s-a tot întors la filmul Apolonia, în timp ce aceasta din urmă își căuta locul în lumea artei, luptându-se cu agonia și bucuria feminității, cu relațiile cu ceilalți, cu propriul corp și cu creația. Rezultatul este un portret fascinant al drumului tinerei femei prin lumea artei. Apolonia este încrezătoare în talentul ei, dar drumul ei nu este întotdeauna unul ușor de parcurs. Viața nu este o carte de povești, iar Apolonia află că femeile pictorițe trebuie să facă mai multe sacrificii și să depășească obstacole mai mari decât omologii lor de sex masculin. 

Pe măsură ce timpul trece și între Apolonia și Lea se creează o legătură specială, asistăm la nașterea unui film și la ascensiunea unui pictor. După 13 ani, cele două femei continuă să reflecteze asupra drumurilor fiecăreia în acest film despre artă, dragoste, maternitate, sexualitate, reprezentare și despre cum să reușești într-o lume dominată de patriarhat, capitalism și război, fără să te pierzi pe tine însuți.

Apolonia, Apolonia a fost deja recunoscut câștigând 13 premii în festivaluri, precum premiul cel mare la IDFA, unde a debutat în noiembrie anul trecut, premii la CPH:DOX din Copenhaga, la Festivalul Internațional de Film de la Hong Kong și la Festivalul Internațional de Film de la Sofia, printre altele. Documentarul HBO a obținut patru nominalizări la cea de-a 39-a ediție a prestigioaselor premii IDA Documentary Awards.

Credite: Apolonia, Apolonia este o coproducție HBO Max și Danish Documentary Production. Lea Glob este scenarist, regizor și director de imagine. Producător HBO Max: Izabela Lopuh. Produs de Sidsel Loving Siersted pentru Danish Documentary Production. Producători executivi: Eva Mulvad, Mikala Krogh, Sigrid Dyekier & Pernille Rose Groni. Producător executiv HBO Max: Hanka Katelicova. Coproducție de Malgorzata Staron pentru Staron Films Cinematografie. Muzica a fost compusă de Jonas Struck.

Distribuție: Apolonia Sokol, Oksana Shachko, Aleksandra Tlolka, Herve Breuil.

Apolonia, Apolonia – premii la festivaluri:

  1. IDFA (Best Film Award)
  2. Göteborg FF (Best Nordic Documentary)
  3. Hong Kong IFF (Firebird Award)
  4. Nordisk Panorama (Best Nordic Documentary)
  5. Cph:Dox (Politiken:Dox Award)
  6. Docville (Special mention)
  7. Millennium Docs Against Gravity (Grand Prix)
  8. Millennium Docs Against Gravity (Chopin’s Nose Award)
  9. One World Int. Human Rights Doc. FF (Best Film)
  10. Sofia IFF (Grand Prix)
  11. ArtDocFest (Grand Prix)
  12. Bridge Film Festival (Golden Cocai)
  13. MajorDocs Audience Award

Despre Lea Glob:

A absolvit ca regizor la Școala Națională de Film din Danemarca în 2011 cu scurtmetrajul MEETING MY FATHERKASPER TOPHAT, despre călătoria involuntară a regizoarei într-o poveste mai ciudată decât ficțiunea despre propriile origini. Glob a regizat împreună cu Petra Costa filmul OLMO & THE SEAGULL în 2014. Filmul a avut premiera la Locarno, unde a câștigat Premiul Tânărului Juriu. De asemenea, a câștigat, printre altele, premiul pentru cel mai bun Dox nordic la CPH:DOX, cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Rio, cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Cairo și cel mai bun documentar narativ la Festivalul Internațional de Film RiverRun. În 2016, Glob a co-regizat documentarul de lungmetraj VENUS împreună cu Mette Carla Albrechtsen, despre sexualitate dintr-o perspectivă feminină, care a devenit un moment de împărtășire a gândurilor despre sexualitate și identitate, în încercarea de a formula un limbaj și de a revendica corpul feminin. Filmul a avut premiera în cadrul primei ediții a IDFA și a câștigat premiul publicului în cadrul IndieLisboa IIFF. Pe tot parcursul acestor ani, Glob a urmărit povestea Apoloniei Sokol, creând un fel de portret cu două fețe al artistei ca tânără. APOLONIA, APOLONIA este primul lungmetraj documentar al regizoarei în calitate de regizor solo.

Despre Apolonia Sokol:

Născută în 1988 la Paris, Apolonia Sokol este o pictoriță figurativă franceză de origine daneză și poloneză. După ce a absolvit École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris, s-a mutat în Statele Unite și s-a stabilit la New York, unde a lucrat în atelierul lui Dan Colen. Ulterior, s-a mutat la Los Angeles, unde s-a împrietenit cu alți artiști și pictori cu care a început o conversație continuă despre pictura figurativă. Sokol este cunoscută pentru poziția sa politică față de arta portretului, susținând necesitatea de a o folosi ca instrument de putere și deconstrucție a marginalizării și dominației. Acesta este motivul pentru care ea abordează mai multe probleme, cum ar fi feminismul, homosexualitatea, reprezentarea femeilor de-a lungul istoriei artei și politica corpului în general. Apolonia Sokol și-a expus lucrările la Copenhaga, Bruxelles, Paris, Istanbul, Mexico City, Roma, Los Angeles, iar lucrările sale au fost incluse în expoziții instituționale, cum ar fi: Tainted Love / Club Edit la Villa Arson în 2019 (curatoriată de Yann Chevallier), Aux sources des années 1980, la Musée de l’Abbaye Sainte-Croix, Sables d’Olonne, în 2019 (curatoriată de Amélie Adamo), Mademoiselle la Crac Occitanie în 2018 (curator Tara Londi), Tainted Love, expoziție inaugurală la Comfort Moderne în 2017 (curator Yann Chevalier), Peindre, dit-elle la Musée des Beaux-Arts din Dole în 2017 (curator Julie Crenn). Printre expozițiile sale instituționale recente se numără Possessed, curatoriată de Vincent Honoré la Muzeul MOCO și Conversation Piece VII Verso Narragonia (Spre Narragonia), curatoriată de Marcello Smarrelli la Fondazione Memmo din Roma, Women Painting Women la The Modern, Forth Worth, Texas, SUA și Women in Arken Museum of Modern Art, Danemarca. În 2020, artista a primit titulatura de la prestigioasa Academie a Franței la Roma, ceea ce i-a permis artistei să beneficieze de o rezidență de un an la Villa Medici.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.