Mănăstirea Giulești, apreciată doar în poze
|Cine ar fi crezut ? Cine ar fi crezut că o ruină pe la care s-au perindat o armată de fotografi şi modele care mai de care mai sumar îmbrăcate va ajunge până la urmă să fie apreciată.
Deşi am trecut, când eram mai mic, cred că de zeci de ori pe lângă ea, recunosc, nu am avut curiozitatea de a o vedea îndeaproape.
Cei de la Wikimedia l-au premiat pe Mihai Petre pentru o fotografie în care Mănăstirea Chiajna-Giuleşti, din apropierea Bucureştiului, este surprinsă într-un peisaj hibernal.
Fotografia este câştigătoarea concursului Wiki Love Monuments 2011.
Membrii juriului şi-au argumentat decizia astfel:
„Fotografia unei mănăstiri, înconjurată de zăpadă, în apropiere de Bucureşti, reprezintă o compoziţie extraordinară, reflectând pe deplin caracterul misterios al acestor ruine. Echilibrul culorilor, mediul înconjurător şi acel om, aflat în mijlocul pustietăţii, fac ca monumentul să pară mai mare decât este în realitate şi creează un efect uimitor. Astfel, ruinele par că au prins viaţă, în urma efectului combinat al acestor elemente”.
Cu cine, sau mai bine spus cu ce a concurat Mănăstirea Chiajna-Giuleşti ?
Pe locul al doilea s-a clasat o pictură murală dintr-un conac din Purila (Estonia), care prezintă casa de vară pe care proprietarul acestuia, Friedrich Gustav von Helffreich (1759-1845), o deţinea în oraşul Tallin.
Concurenţa a fost destul de dură pentru că la alcătuirea topului Wiki Love Monuments pe 2011 au fost propuse peste 165.000 de fotografii din 18 ţări.
Partea cea mai interesantă este că fotografia câştigătoare în secţiunea europeană a acestui top anual al monumentelor, cea a Mănăstirii Chiajna-Giuleşti, a fost singura imagine care a fost favorita tuturor membrilor juriului.