The Institute lansează apelul de proiecte pentru cea de-a 23-a ediție a Galei Societății Civile

Gala Societății Civile (GSC), un proiect The Institute pentru susținerea și promovarea activității sectorului non-profit și neguvernamental din România, anunță deschiderea înscrierilor pentru ediția 2025. Acestea au loc până pe 10 martie, iar procesul de înscrieri se desfășoară exclusiv pe website-ul competiţiei

În cadrul acestei ediții, The Institute continuă să sprijine și să promoveze inițiativele civice cu impact social, aliniindu-se astfel la misiunea sa de a construi un ecosistem colaborativ, unde forța societății civile este un pilon esențial pentru dezvoltarea economică, socială și culturală a României. 

Totodată, ediția din acest an își propune să aducă în prim-plan importanța înțelegerii și asumării rolului activ în societate printr-o campanie de comunicare care va include mai multe componente menite să redefinească și să explice concepte esențiale ale democrației. Prin #ALFABETULGSC, specialiști din ONG-uri și comunitatea The Institute vor oferi definiții personale și relevante pentru termeni fundamentali precum activism, cetățean, drepturi și vot, contribuind la consolidarea unui discurs informativ și educativ în spațiul public.

Anul acesta, GSC va premia exclusiv proiectele și campaniile derulate în anul anterior, respectiv între 1 ianuarie și 31 decembrie 2024 (detalii despre eligibilitatea proiectelor se găsesc în regulament pe site-ul competiției). Excepția se aplică secțiunii Programe, care va cuprinde programe desfășurate pe o perioada a 3 ani (2022-2023-2024) și unde va trebui detaliat în formularul de înscriere un set de activități desfășurate pentru fiecare dintre acești ani.

Structura competiției include două mari categorii, dedicate atât organizațiilor neguvernamentale, agențiilor de comunicare, companiilor și instituțiilor publice, cât și grupurilor de inițiativă sau persoanelor fizice astfel:

Categoria A cu secțiunile: 1. Educație și Învățământ | 2. Artă și Cultură | 3. Apărarea drepturilor individuale / colective | 4. Comportament civic și Participare publică | 5. Sănătate | 6. Incluziune socială | 7. Servicii de Asistență socială | 8. Protecția mediului | 9. Dezvoltare economică și socială

Categoria B, cu secțiunile: 1. Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor | 2. Programe | 3. Campanii sociale | 4. Tineri de Bine

Proiectele înscrise în secțiunea Tineri de Bine vor fi evaluate de o echipă de Tineri Jurați, selectați printr-un apel public deschis până pe 10 martie. Candidații pentru rolul de Tineri Jurați trebuie să aibă între 19 și 25 de ani și să fi inițiat, coordonat sau participat activ la proiecte cu impact în comunitate. Cei selectați vor beneficia de un training privind implicarea civică și procesul de jurizare, alături de experți și lideri din sectorul ONG și non-profit, iar prin acest proces vor învăța cum să colaboreze, să aprecieze și să evalueze inițiative civice relevante.  De asemenea, aceștia vor contribui la evaluarea proiectelor eligibile pentru Marele Premiu al GSC 2025, respectiv acele proiecte care au obținut locul I în secțiunile Categoriei A. Astfel, aflându-se într-un ecosistem dinamic, aceștia vor contribui direct la deciziile finale legate de Marele Premiu GSC 2025. Formularul pentru Tineri Juraţi poate fi completat aici.

Premiile pentru Impact Social, realizate în parteneriat cu Ashoka România – partener strategic al competiției- vor recompensa acele proiecte care au avut un impact deosebit asupra comunității. Proiectele înscrise în Categoria A vor putea obține, pe lângă premiile I, II și III, și Premiul pentru Impact Social, acordat în fiecare dintre cele nouă secțiuni.

Criteriile de jurizare ale Premiilor pentru Impact Social conțin modificări ediția aceasta, pe linkul de aici sunt detaliate definițiile și sistemul de calcul. Un Juriu de Impact Social va desemna câștigătorii, evaluând primele cinci proiecte cu cele mai mari punctaje în prima etapă de jurizare GSC, recunoscându-le astfel contribuția la dezvoltarea unei societăți mai echitabile și incluzive.

Înscrierea în competiție se realizează exclusiv online, prin intermediul website-ului Galei Societății Civile, urmând paşii din Ghidul de înscriere. Pentru a accesa formularul, participanții trebuie să își creeze un cont pe platformă, iar după log in să acceseze secțiunea Înscrie un proiect și să completeze formularul ce permite participarea și înscrierea proiectului până la data de 10 martie inclusiv.

După încheierea perioadei de înscriere, proiectele vor fi evaluate de un juriu format din peste 60 de specialiști în implementarea și evaluarea inițiativelor sociale, sociologi, cercetători, jurnaliști, lideri de opinie ai societăţii civile şi ai sectorului privat, consultanți CSR, corporate affairs şi community affairs și experți în comunicare, marketing și publicitate.

Perioadele importante ale competiției GSC 2025:

Înscrieri în competiția GSC:  până pe 10 martie ora 23:59
Aprobarea proiectelor în competiție: 24 martie – 11 aprilie
Perioada de jurizare: 15 aprilie – 6 iunie (2 etape de jurizare)
Festivitatea de Premiere: 24 iunie 2025

Calendarul complet al competiţiei poate fi consultat aici, iar mai multe detalii pot fi găsite în Regulament, Ghidul de înscriere şi descrierea secţiunilor disponibile pe site

Gala Societăţii Civile a premiat, în cele 22 de ediţii de până acum, peste 850 de iniţiative care au adus schimbări pozitive majore în societate, proiecte generate de sectorul neguvernamental, care investesc în România şi în viitorul său. La ediţia din 2024, Marele Premiu al Galei Societății Civile a fost oferit Asociației Dăruiește Viață, pentru proiectul #NoiFacemUnSpital, proiect ce are ca scop construirea unui spital de copii de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări, un spital la standarde europene, folosind norme actuale și respectând circuitele medicale adecvate, în care cadrele medicale să-și poată face meseria așa cum visează.

Prin Gala Societății Civile, The Institute continuă să sprijine sectorul non-guvernamental din România, cu scopul de a întări societatea civilă și de a încuraja colaborarea între toate sectoarele sociale – administrația publică, sectorul privat, mediul academic și grupurile de inițiativă civică. În acest context, The Institute își propune să contribuie activ la crearea unui ecosistem colaborativ, în care dialogul între toți actorii din societate să devină un reflex natural. Acest proiect face parte din misiunea The Institute de a oferi platforme care facilitează schimbul de idei și resurse, susținând dezvoltarea unor sectoare esențiale ale economiei și ale comunității locale. Prin Gala Societății Civile, The Institute își reafirmă angajamentul față de o Românie inovativă și creativă, un loc în care succesul se construiește prin colaborare între instituții, organizații și cetățeni.

Gala Societății Civile este un proiect The Institute.

Partener Principal: Rompetrol
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl

Parteneri: Globalworth, RetuRo
Parteneri Strategici: Ashoka România, ASAP România
Parteneri Media Strategici: PRO TV, Rock FM, Euromedia, YOOH
Parteneri Media: IQads, România Pozitivă, Spotmedia, PRwave, Zile și Nopți
Parteneri Tradiționali: Netvibes, MediaTrust

O campanie: Gavrilă&Asociații

Pentru mai multe informaţii despre Gala Societăţii Civile 2025, vizitaţi www.galasocietatiicivile și www.institute.ro.

Despre The Institute
The Institute își proune să contribuie la procesul de modernizare a României prin promovarea industriilor culturale și creative, precum și a societatii civile. Cu o experiență de peste 25 de ani în inițierea și organizarea de evenimente, The Institute susține societatea civilă și sprijină interesele comunității creative reunind sectorul independent, administrația publică, mediul academic, antreprenori, companii multinaționale, mass-media, comunități profesionale și grupuri de inițiativă civică. Prin aceste colaborări, The Institute  își propune să creeze platforme care facilitează schimbul de idei și resurse, contribuind astfel la dezvoltarea unor sectoare esențiale ale economiei și societății locale. Este fondator al proiectelor Romanian Design Week, DIPLOMA Show, Internetics, Gala Societății Civile și inițiator al programelor ASAP România, Cartierul Creativ și Combinat.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.