Amir, o legendă a spionajului sovietic, a murit la 87 de ani

Legendarul spion sovietic Gevork Vartanian a dejucat în timpul celui de-al doilea război mondial un complot nazist la Teheran, care viza uciderea mai multor şefi de stat.

Un spion sovietic de legendă, care a împiedicat un complot nazist care urmărea uciderea conducătorilor Marii Britanii, Statelor Unite şi Uniunii Sovieticii în Al Doilea Război Mondial, a decedat la vârsta de 87 de ani.

Gevork Andreievici Vartanian, cunoscut sub numele de cod Amir, a devenit spion la vârsta de 16 ani şi a urmărit agenţi nazişti în Iran.

Potrivit BBC, Amir a urmărit în timpul celui de-al doilea război mondial mai multe comandouri germane venite în Teheran pentru a ataca un summit la care au participat Stalin, Roosevelt şi Churchill.

Imediat ce şi-au dat seama că sunt urmăriţi, germanii au anulat operaţiunea.

De asemenea, potrivit jurnaliştilor BBC, Amir a reuşit să se infiltreze în serviciul britanic de informaţii, expunând chiar o reţea de agenţi secreţi în URSS.

Amir ar fi reuşit acest lucru prin acceptarea sa în cadrul unor traininguri speciale pentru spioni în Teheran.

Potrivit BBC, şi şoţia sa a fost un spion sovietic iar după încheierea războiului au lucrat în echipă pentru următorii 30 de ani.

Gevork Vartanian s-a retras din serviciul de informaţii externe al Rusiei, SVR, în 1992.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev, citat de BBC, l-a descris ca un adevărat patriot şi o persoană remarcabilă.

Pe urmele tatălui

Gevork Andreievici Vartanian s-a născut pe 17 februarie 1924 într-un oraş din sudul Rusiei, Rostov-pe-Don.

În 1930 familia sa s-a mutat la Tehran unde tatăl său Andrei a lucrat pentru serviciul secret rusesc sub o identitate ca om de afaceri.

Luând exemplul tatălui său, Gevork Andreievici Vartanian a devenit agent sovietic în 1940, la vârsta de 16 ani.

Sub numele de cod Amir, sarcina lui a fost să depisteze şi să expună spioni germani şi britanici.

Acceptat în cadrul unor cursuri de pregătire de spionaj britanice, Amir a transmis informaţii cu privire la şcoala britanică la Moscova.

Complot dejucat la Teheran

Potrivit BBC, în iarna anului 1943, liderii URSS, SUA şi Marea Britanie s-au întâlnit la Teheran în cadrul unui summit pentru a decide strategia lor pentru victoria asupra lui Hitler.

Întâlnirea dintre liderii acelor vremuri a avut loc în ambasada sovietică de la Teheran, după ce Stalin l-a avertizat pe Roosevelt de un complot nazist pentru asasinarea lor.

La acea vreme, la sfârşitul războiului din Europa, Teheranul era plin de refugiaţi, iar agenţii nazişti erau activi printre aproximativ cei 20.000 de germani care trăiau în Iran.

Amir a amintit într-un interviu pentru agenţia de ştiri Ria Novosti în anul 2007 cum depista agenţii nazişti printre care chiar şi pe Franz Meyer.

Potrivit BBC, în anii 1940-1941, Amir şi colegii săi au expus 400 de persoane care ar fi avut legături cu serviciul de informaţii german.

Mai mult, jurnaliştii BBC notează că în 1943 agenţii ruşi au localizat o echipă nazistă care ar fi urmat să ducă la bun sfârşit planul de asasinare al liderilor europeni.

Aceştia ar fi călătorit pe cămile până la destinaţie şi ar fi fost bine echipaţi cu armament şi explozibil.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.