mind-moving: sharing experience – primul eveniment public al programului de terapie prin artă va avea loc pe 15 noiembrie

Indie Box, inițiativa din spatele mai multor proiecte artistice ai ultimilor 6 ani, precum [m]others, [ship of fools], Danstopic și Movemental, a lansat la începutul anului un proiect de terapie prin artă și cercetare artistică a cărui implementare s-a petrecut în două spitale de psihiatrie din țară: Spitalul Voila din Câmpina și Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca, unde, în perioada martie – iulie s-au desfășurat 48 de ateliere de terapie prin dans, pictură și fotografie. 

Programul a continuat în august cu o rezidență artistică, chiar în spitalul Voila, la care au participat 9 artiști (coregrafele Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld; performerii Cătălin Munteanu, Cătălin Diaconu, Diana Spiridon; muzicienii Stina Moltu, Denis Bolborea, Paolo Profeti; fotograful Florin Constantin) și un dans-terapeut ( Loredana Larionescu). Experienta a pus bazele pregătirii unei expoziții performative care va fi lansată la finalul acestei luni la București, respectiv în decembrie în Norvegia. 

Despre întreaga experiență a programului din ultimele 8 luni vor vorbi în cadrul primului eveniment public mind-moving, sharing experience, pe 15 noiembrie, de la 18:30, la Areal – spațiul pentru dezvoltare coregrafică, dans-terapeutul Loredana Larionescu și art-terapeutul Oana Dorneanu. Ele vor împărtăși detalii despre implementarea primelor etape de proiect, feedback-ul pe care l-au primit atât din rândul beneficiarilor direcți, cât și din partea medicilor, precum și primele concluzii legate de impactul programului în îmbunătățirea sănătății mentale a pacienților. La final, toți cei care participă sunt invitați la dialog. Evenimentul va dura până la ora 20:00.

„Eliberare, descătușare, comunicare, sprijin, spirit de comunitate, bucurie, bună dispoziție – sunt cuvintele cu care au descris pacienții participanți la ateliere propunerile noastre. Dorința de continuare și revedere a fost mereu prezentă în feedback-urile lor.  Ne dorim și noi ca finalul acestei etape de proiect să fie doar un punct de privire, un moment de împărtășire a experiențelor și o șansă de a formula contexte și abordări noi.”

Coregrafa Alexandra Bălășoiu, una dintre inițiatorii Indie Box.

Loredana Larionescu se împarte de mai mulți ani între coordonarea de proiecte culturale și psihoterapia verbală și dans-terapia, făcând parte din echipa unor programe precum Cercul de Sprijin, Moving [m]others, Danstopic, Călușul – de la ritual la terapie și Movemental. Oana Dorneanu este psihoterapeut analist jungian și consilier în Art Terapie Phronetik. Formarea ei practică în art-terapie a avut loc la Spitalul de Psihiatrie din Paris, Saint Anne, condusă de Universitatea Paris René Descartes și a înglobat toate  tipurile de art terapie (arte vizuale, teatru, muzică, modelaj, dans, scris).

Evenimentul mind-moving: sharing experience din 15 noiembrie este unul care se adresează atât specialiștilor (psihoterapeuți, psihiatri, artiști familiarizați sau interesați de practicile terapiei prin artă etc.), cât și presei interesate de aceste abordări în terapia convențională și impactul lor în comunitate. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Confirmarea participării se poate face printr-un mail către: [email protected] 

Mai multe detalii despre expoziția performativă care se deschide pe 22 noiembrie, vor fi anunțate în curând.


mind-moving este un proiect inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA –  Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL.

Parteneri de implementare: Spitalul Voila din Câmpina, Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca, Rezidența9.

mind-moving este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.  Proiectul are o valoare nerambursabilă de 969072 lei (197012,33 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 15 luni.


Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.


Indie Box s-a născut în 2016 și este o inițiativă a performerilor Alexandra Bălășoiu și Denis Bolborea care își propun să creeze o serie de proiecte menite să crească gradul de conștientizare și independență a publicului larg în raport cu modelele și ideile preconcepute ale societății contemporane. Activitatea sa gravitează în jurul artelor performative, având ca principale pârghii dansul contemporan și muzica creată live prin voce, beatbox, looping și field recording. Portofoliul Indie Box reunește performance-uri și concerte, destinate deopotrivă spațiilor convenționale și spațiului public, precum și un film de dans .Lucrează artistic în relație cu sănătatea mentală și explorează relații diverse între generații, propunând ateliere, spectacole și procese de lucru pentru grupuri mixte de adulți și copii. În 2021, a susținut o serie de rezidențe artistice destinate exclusiv mamelor care a dat naștere instalației performative moving [m]others – un format hibrid adresat tuturor vârstelor.


Parteneri media: Radio TĂNĂNANA, Radio România Cultural, Libertatea, Observator Cultural, Psychologies, IQAds, Mindcraft Stories, Scena9, VICE, #DeMilioane.

Mai multe pe:

https://indiebox.ro/ | FB: indieboxprojects | Instagram: @indieboxprojects

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.