Banii și cuplul. Care sunt cele mai mari temeri ale românilor când vine vorba de bani în familie?
|Experții spun că în România educația financiară a cuplurilor este esențială.
Expertul financiar Eusebiu Burcaș, pionierul educației financiare în România, a demarat în premieră în România un studiu pentru a afla care sunt temerile românilor când vine vorba de bani în familie, studiu la care au participat mai multe cupluri. A nu avea un venit sigur, imposibilitatea de a-și întreține copiii și lipsa unor resurse financiare suficiente la pensie sunt
doar câteva dintre gândurile care le dau fiori adulților de la noi. Concluziile studiului au scos la iveală nevoia esențială de educație financiară în familii de care au nevoie românii.
Eusebiu Bucaș, expert financiar cu 11 de ani de experiență în finanțe personale, a făcut în acest an pentru prima dată în România acest studiu, inspirat de cercetările similare realizare în Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă.
„Finanțele în cuplu sunt mult mai complexe decât finanțele individuale. Fiecare dintre noi avem niște tipare financiare „moștenite” din familie pe care nu le conștientizăm. Abia atunci când ne așezăm la masă cu partenerul, acestea încep să iasă la iveală și de multe ori duc la
conflicte. De aceea, este bine să învățăm să ne cunoaștem partenerul și din acest punct de vedere pentru a învăța cum să ne atingem împreună obiectivele financiare.”, spune Eusebiu Burcaș inițiatorul studiului.
Care sunt temerile românilor și care sun preocupările lor când vine vorba despre bani în familie?
La studiu au participat peste 1000 de persoane din toată țara. 61% dintre persoane sunt căsătorite, iar 25.7% sunt necăsătorite. Marile temeri când vine vorba despre banii în familie sunt: frica de a nu avea un venit sigur (30.3% dintre respondenți), frica de a nu îți putea întreține copiii (17.5% dintre respondenți) și frica de a nu avea bani la pensie (15.5% dintre respondenți). Subiectele despre care românii ar dori să afle mai multe sunt: investițiile (35.7%) educația financiară a copiilor (18.8%), achizițiile mari precum case, mașini sau pământuri (10.7%) și economiile (10.7%). Inițiatorul studiului a vrut să afle și ce fel de comportamente financiare au membrii într-un cuplu. 36.6% dintre respondenți au spus că au un comportament asemănător cu cel al partenerului când vine vorba despre a cheltui sau a câștiga bani, iar 35.4% dintre participanții la studiu au comportamente parțial diferite de cele ale partenerilor lor.
„Un lucru extrem de îngrijorător este faptul că în multe familii, partenerii se folosesc de bani pentru a-i influența pe copii și pentru a-i atrage de o parte sau de alta. Astfel copiii își creează tipare financiare nesănătoase cu privire la bani.” , mai spune Eusebiu Burcaș.
Curs de educație financiară pentru cupluri
Pornind de la concluziile acestui studiu, Eusebiu Burcaș a creat primul curs online de educație financiară pentru cupluri. În cadrul cursului, cuplurile vor putea afla informații despre: felul diferit în care femeile și bărbații privesc banii, cum să îți prioritizezi nevoile când vine vorba despre bani, care sunt personalitățile financiare și cum înțelegem fiecare mod de exprimare în parte, diferențele de percepție în ceea ce privește asumarea riscurilor sau cum pot partenerii unui cuplu să se înțeleagă reciproc pentru a-și atinge împreună obiectivele financiare.
Atât studiul cât și cursurile sunt extrem de relevante, în contextul în care, conform unui studiu demarat în anul 2018 de către Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor, România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește educația financiară a românilor.