De pe o insulă pe alta în Rhodos

Printre ultimele cuvinte pe care le mai am despre Rhodos sunt legate tot de câteva locuri deosebite în care sper să ajungeți măcar o dată. Preferabil ar fi o singură dată pentru că mai sunt și alte locuri minunate care merită experimentate.

Chiar dacă ești pe o insulă asta nu înseamnă că nu poți să încerci să vizitezi și o altă insulă. Asta ar veni de genul … de pe o insulă pe o altă insulă. Este vorba despre insula Symi. Aici mai mult decât în Rhodos am fost fericit să las un euro mai mult decât făcea frapeul sau micile atenții culinare. Până acolo mi-am readus aminte de prăjeala de care am avut parte în 2008 în Barcelona când mi-am făcut curaj să mă îmbarc în prima minicroazieră. Când mergi cu … oricefel de vaporaș pentru mai mult de 20 de minute, este mai bine să te ferești de soare cât poți de mult și să nu stai cocoțat pe puntea superioară. În caz contrar te alegi cu o arsură de toată frumusețea sau cu o mică răceală de la curent. De freză nu mai spunem că … nici mama și nici tatăl „draivetăr taft” nu ține.

De la bun început trebuie să spun că această mică escursie a fost prea scurtă. Mi-aș fi dorit să înceapă la primele ore ale dimineții și să se încheie undeva târziu în noapte. Prima oprire … Panormitis. Un loc de o liniște infiorătoare anunțat de clopotele de la intrare. Deși este locuită, pe timpul vizitei nu cred că vei putea vedea picior de om prin mănăstire. Toți stau ascunși după perdeluțe. Poate că e mai bine așa.

Următoarea și ultima oprire a fost în port. Imediat ce am coborât am intrat într-un magazin tradițional cu bureți de mare. Nu unul doi aranjați frumos pe raft ci câteva sute pe diferite dimensiuni, culori și textură. Din explicațiile pe care le-am primit de la patronul magazinului prețul acestora crește în funcție de adâncimea de la care au fost culeși din mare. Mai mult, în mod natural buretele de mare nu este alb sau albicios ci acesta capătă această culoare după un mic tratament chimic, iar cei care sunt 100% naturali sunt cei de culoare maronie. După o musaca pe fugă am luat micul oraș la picior. Printre străduțele înguste am urcat, ca și în cazul văii fluturilor, cât mi-a permis timpul astfel încât să nu rămân mai mult decât este cazul pe insulă. Dacă ratezi vasul de croazieră sunt două-trei variante. Fie ai noroc și te întorci cu un alt vas care pleacă mai târziu, fie cu ajutorul unui vas al unui localnic pe cre trebuie să îl cinstești regește … fie alegi să înoptezi până a doua zi când revine bărcuța să te ia. Dintre cele trei variante eu unul aș alege pe cea de a rămâne (dacă ar fi cazul). Orășelul este destul de cochet și frumos iar dacă iei cu tine echipamentul de snorkeling ai toate șansele să faci niște scufundări frumoase în zonă. Apa este incredibil de limpede iar în unele locuri acceptabilă (ca temperatură). Printre străzile înguste am observat felul în care orașul s-a adaptat la cerințele vieții. Cu cât am urcat cu atât mai mult am întâlnit locuri abandonate lângă case în care unii au preferat liniștea insulei. La întoarcere, când evident că m-am rătăcit nițel, am întâlnit o doamnă mai în vârstă care vindea ierburi uscate. La început am dat să trec fără să o bag prea mult în seamă. În schimb, imediat ce mi-am întors privirea către ea am simțit bucuria din ochii ei de a vedea un străin care nu o ignoră. M-am apropiat și am întrebat politicos ce vrea să îmi vândă. După nici 10 secunde am scos doi euro din buzunar și am plecat mai departe cu două pungulițe de busuioc. Poate că pentru unii e cam scump dar în port o punguliță de busuioc se vinde cu doi euro. Pentru mine schimbul a fost mai mult decât avantajos pentru că m-am bucurat să pot să aduc un zambet pe chipul unei doamne simple. Când am ajuns în port mi-am dat seama că am ajuns cu vreo 15 minute mai devreme. Timp suficient și pentru un frape, nu ? Sunt o sumedenie de locuri unde să sorbi ceva rece, în schimb eu vă recomand un loc la umbra unui măslin (cred). În port inevitabil veți trece pe lângă un parc. În dreapta lui sunt două restaurante ferite oarecum de puhoiul de turiști. Amândouă sunt umbrite de … natură. Prețurile nu sunt mai mari decât în Rhodos așa că încercați cu încredere.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.